Finaste mössan jag ägt

 
Det är inte många dagar kvar hörrni, håll ut, snart står vi där med mössan på sniskan, ett leende på läpparna och med alkohol i händerna. Studenten, du är mer än välkommen!
 
 

GlossyboxGlossybox är likt en prenumeration där man varje månad får en box fylld med 5 olika skönhetsprodukter, vissa i fullstorlek men de flesta oftast i mindre förpackningar. Jag har alltid varit otroligt skeptisk till Glossybox och tyckt att det verkar vara mycket strunt i boxarna. Men vem är jag att döma när jag inte har provat tänkte jag och skrev upp mig på en prenumeration jag kan avbryta när som helst. Här i veckan fick jag min första box.
 
Min Januaribox innehöll ett nagellack, ett ögonbrynsvax i pennformat, en primer från Benefit, en tandkräm som gör tänderna vitare (samt en rabattkupong på 20kr) samt en sorts rengöringssvamp som kan användas istället för exempelvis bomullspads.
 
Boxens storlek var mycket mindre än förväntat, dock känns boxen och inslagningen med bandet och silkespappret otroligt lyxigt och påkostat. Det jag har varit orolig för gällande Glossybox är just alla dessa nagellack, jag personligen avskyr nagellack och använder det inte ens en gång om året. Jag vet att Glossybox brukar gilla att skicka ut nagellack så det är synd för min del. Annars ser jag mest fram emot att testa både ögonbrynsvaxet och primern.
 
Jag tänker ge Glossybox en ärlig chans och därför inte ge upp efter första boxen, det är trots allt otroligt roligt. 
 

Fittstim

Igår började en serie i tre delar med namnet "Fittstim - Min kamp" på SVT. Kort och gott handlar det om feministen Belinda Olsson som ifrågasätter dagens feminism i Sverige. Hon jämför dagens feminism med den feminism hon själv kämpade för när hon var yngre och resultatet av gårdagens program kan man sammanfatta med ordet spretigt. Jag råkar känna mig så fruktansvärt tankspridd och fundersam när eftertexterna börjar rulla.
 
Den klassiska frågan om "hen" tas upp i programmet och vi får följa med till ett kommunalt hen-dagis i Stockholm samt hem till en mamma som inte berättar vilket kön sitt barn har och ständigt väljer att avstå från ord liknande han och hon. Otroligt intressant, det tycker inte bara jag utan hela världen har engagerat sig i denna fråga. Vissa tycker att Sverige är helt jävla knäppa i huvudet medan vissa tycker att detta är något helt fantastiskt. 
 
Jag personligen har aldrig satt mig in i denna fråga speciellt mycket. Jag använder ordet hen som en förkortning för att säga han/hon när man talar om en person man inte vet könet på. Jag tycker att det svenska språket behöver ett könsneutralt pronomen, inget tvivel på det. Men jag tänker däremot inte ta ställning till om det är bra eller dåligt att låta ungarna gå på ett könsneutralt dagis och inte lägga någon vikt i könet utan istället i personen. Men det är när Belinda frågar denna mamma vilket kön hennes barn har och hon svarar, "vad spelar det för roll?" som jag klyvs mitt itu. Samtidigt som det kryper i mig av nyfikenhet över att få veta könet på denna unge så undrar jag varför det spelar så himla stor roll för oss. Varför är det så jävla viktigt att veta könet på den person man pratar med? Vad kommer förändras om vi får veta?

Det som jag där emot kan ta ställning till och som jag tycker är en helt fantastisk utveckling, är då föräldrar och vuxna i allmänhet låter heteronormen i samhället ta allt mindre plats som något självklart. I programmet får vi se denna mamma läsa en saga för hennes barn där hon byter ut "mamma och pappa" mot "två föräldrar". Är det något jag tycker är riktigt synd i dagens samhälle så är det just denna sinnessjuka heteronorm. Tänk vilket drömsamhälle vi skulle leva i om det kändes lika självklart för alla att man kan vara både homosexuell, heterosexuell eller bisexuell utan att behöva bära på någon sorts ångest eller förvirring. Hela uttrycket "att komma ut" är egentligen bara så himla märkligt. Varför ska man ens behöva "komma ut" om man är homosexuell? Varför måste man till och börja med dela in sig i ett fack? Varför antar vi att alla människor är heterosexuella tills motsatsen bevisas? Jag tror att just dessa ettiketter förvirrar alldeles för många, inklusive mig själv, för hur ska man som 18-åring bestämt veta vilken ettikett man ska ha resten av sitt liv? Jag förstår dom människor som vägrar sätta en ettikett på sig själva, det är egentligen ingenting jag heller föredrar att göra. För vad är egentligen definitionen av en heterosexuell människa? 

Det programmet i alla fall handlar om är hur spretig feminismen är, hur vi alla kämpar för olika saker, på olika sätt, med olika metoder. Frågan är vad som egentligen är rätt, kan man fortfarande kalla sig feminist trots att man är emot allt vad hen innebär och trots att man vill bära bikiniöverdel i badhuset? Är man fortfarande feminist trots att man rakar armhålor och sminkar sig? 
 
Svaret för mig är i alla fall ett självklart ja. Jag förstår att feminismen kan få en slags klang som många gånger låter motbjudande just för att man inte kan stå för allt vad alla andra feminister gör och tycker. Det finns ändå en sorts grundtanke med feminismen som man i detta program påstår har glömts bort lite. Exempelvis löneskillnaderna mellan män och kvinnor som fortfarande idag är för stora. Det gäller alltså att hitta den feminism som man själv kan stå för. Det finns ingen lagbok för vad feminism är och vad man måste stå för för att få kalla sig själv feminist. Grundtanken med feminismen är kort och gott lika rättigheter för både män och kvinnor och det är det som feminismen är för mig. Jag kan inte dela samma åsikter som samtliga feminister just för att vi alla drivs av olika frågor, inte heller kan andra anta innan dom vet, att bara för att jag är feminist så står jag för allt vad håriga armhålor, könsneutrala dagis och att bada toppless i simhallen innebär. För det gör jag inte, inte än i alla fall.
 
Min slutsats blir nog att det var ett otroligt intressant och vettigt program det där Fittstim, men jag tycker ändå att man ska glädjas åt feminismen i alla former.

Macadamia Natural Oil

 
Fick hämta ut ett paket på posten i onsdags, är numer stammis på ICA med tanke på hur många paket jag har hämtat ut där de senaste månaderna. Denna gång var paketet från beautybay.com och innehöll massa roliga produkter från Macadamia Natural Oil. Detta märke är rätt omtalat och sägs återfukta och göra håret riktigt mjukt. Det är inte fullt lika hypat som Moroccan Oil men hamnade i rampljuset ungefär samtidigt och många anser att Macadamia Natural Oil faktiskt är bättre. Beautybay är den hemsida jag har hittat som säljer dessa produkter för lägst pris just nu, bra mycket billigare än vad du hittar dessa produkter för här i Sverige. Frakten gick fint och jag fick allt jag skulle, det har varit så många röda dagar här nu det senaste (beställde mellan jul och nyår) så det tog nog några dagar extra för paketet att komma fram. Men jag kommer troligtvis beställa fler saker från samma hemsida med tanke på vilka bra priser de har!
 
I den svarta lilla kartongen låg i alla fall ett schampoo (300ml), ett balsam (300ml), en hårolja (125ml), ett leave-in balsam (300ml) samt en gigantisk burk hårinpackning (500ml). Alla produkter luktar gott och doften håller sig kvar länge i håret. Har inte hunnit testa inpackningen än tyvärr men av det jag hittils har provat så ser det lovande ut.