Hur känns det att heta Simon?

Tänk dig att du heter Simon. Du heter Simon, är född 1994 och bor tillsammans med dina föräldrar, din lillebror och en hårig hund i ett blåvitt hus i Kvarnsveden i Borlänge. Förra sommaren tog du studenten från Soltorgsgymnasiet och har sedan dess mest suttit i kassan på ICA Maxi. Du har en stor vänskapskrets och hänger mest på hemmafester om helgerna, ibland besöker du även Liljan och Flamingo när andan faller sig på. Du är singel och trivs bra som det.

En lördagnatt i Oktober har du lyckats hamna på en sunkig hemmafest i ett lägenhetshus på Bullermyren. Det är en del folk där och du står i köket med en hel drös andra människor. Du dricker öl, har ljusa jeans och en vit t-shirt på dig. Jag råkar också befinna mig på samma fest, i samma lägenhetshus, i samma kök. Jag är där tillsammans med några vänner och plötsligt kommer feminism på tal i det trånga köket. Grabbarna runt bordet börjar gapa högt om rabiesfeminister och manshat, dom slänger sig med ord om "jävla fittor", håriga ben och kortklippta luggar. På något vis och vänster får du i alla fall reda på att jag är feminist. Du är inte lika gapig som dom andra i köket men du hånler lite, skrattar och håller med grabbarnas tjat. Du frågar mig med ett stort hånlen, "vafan är du feminist för?".

Jag ler lite för mig själv och svarar lugnt; "vad heter du?". "Jag heter Simon", svarar du. "Hur känns det att heta Simon?" frågar jag dig och lägger huvudet lite på sne, fortfarande med ett lätt leende. Du förstår nog inte längre vad jag håller på med men du svarar, "jo, det känns gött som fan". "Fick du bestämma ditt namn själv?" fortsätter jag och du svarar självklart nej medan du skakar på huvudet. 
 
Tänk dig Simon, tänk dig om du och alla Simon i hela världen fick mindre lön än alla andra för samma sorts arbete. Hur skulle det kännas att heta Simon då?

Tänk dig Simon, tänk dig om dom flesta andra ansåg att det var okej att skada dom som heter Simon. Tänk dig att 97% av dom som dessutom gör det slipper fängelsestraff. Tänk dig att dina föräldrar i ditt blåvita hus i Kvarnsveden ständigt varnar dig för att vistas på potentiella brottsplatser istället för att arbeta för att stoppa den skeva synen världen har på alla med namnet Simon, inklusive deras egen son. Hur känns det att heta Simon då?

Tänk dig Simon, tänk dig att du har varit på Liljan en fredagkväll, du är kraftigt berusad och är påväg hem. En Patrik, en Olle och en Staffan kommer gåendes längst vägen, tillsammans slår dom dig plötsligt till marken. Dagen efter möter du människor som anklagar dig för att ha varit för berusad istället för att anklaga dom som orsakade dina 6 stygn i bakhuvudet. Hur känns det att heta Simon då?

Tänk dig Simon, tänk dig att någon inte skulle vilja ha dig på grund av ditt namn. Hur känns det att heta Simon då?

Tänk dig Simon, tänk dig om du trots denna fruktansvärda motgång ändå försökte kämpa för din och alla andra Simons rättigheter. Tänk dig då om du stötte på människor som kallar dig för fula ord, som tror att du hatar alla som inte heter Simon, som hotar att skada dig, när det enda du vill faktiskt bara är att alla ska ha samma rättigheter. Just för att du anser att du inte är olik någon annan och just för att du faktiskt inte har valt ditt eget namn. Hur känns det att heta Simon då?

"Fråga dig själv det här och fundera sedan på varför du inte är feminist" avslutar jag och vänder hastigt på klacken. 

Kommentarer
Postat av: Putte

Men alltså, vad glad jag blir av att du orkade. Och att du dessutom förklarade det på ett klockrent sätt, men även pedagogiskt, vilket behövs allt för ofta när man ska förklara något som egentligen är så enkelt och självklart. Bra emmiz

Svar: Tror att vissa bara har tröttnat på tjatet om män & kvinnor och därför inte förstår budskapet med det, vrider man och vänder lite på det så framstår det bara ännu tydligare. Men tack så mycket Putte, blir så glad! :)
Emma Emanuelsson

2013-11-28 @ 22:46:42
Postat av: Linn

Klockrent!

Svar: Tack!! :)
Emma Emanuelsson

2013-11-29 @ 18:43:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback