en sanning serverad på silverfat

"Har du dålig självkänsla?" 

Du hade precis frågat om du skulle skjussa mig hem på min cykel, jag vägrade och insisterade på att vi skulle gå. Vi var påväg hem till mig, klockan var mitt i natten och vi båda var en aning runda under fötterna. Jag mådde bra, det kändes en aning konstigt, men kul, det hade varit en bra kväll. 

"Öh, eeh ...jag jobbar på det" blev mitt svar. Jag blev en aning ställd, kände mig nästan lite "tagen på sängen" om ni förstår vad jag menar. Ingen har någonsin frågat mig så ärligt, så rakt ut. Men det är ju lite så du fungerar också, du är ju inte dirket känd för att gå som katten runt het gröt, rakt på sak, ärligt utan krångel är mer din grej. 

"Hade du haft lika bra självkänsla som du har självförtroende hade du varit oövervinnerlig" fick jag höra av en mycket klok människa veckan efter. Jag nickade då lite lätt, log och sa "jag vet"

Jag har ett självförtroende från högre makter, jag vet att jag kan göra vad jag vill så länge jag bestämt mig för det. Jag skulle aldrig någonsin igen tvivla på min förmåga att lyckas och nå mina mål, uppfylla mina drömmar. Jag vet så väl att jag som ensam människa kan förändra vad jag vill, av ren envishet och vilja. Två egenskaper jag är evigt tacksam över att jag har.

Jag önskar så djupt att jag den där natten påväg hem från stan istället kunde svarat "nej det har jag inte, jag älskar mig själv, ingen skulle kunna trampa på mig". Jag vet inte om du såg igenom mig, kände av det eller om du bara chansade och trodde att jag var som alla andra osäkra tonårsstackare. Du prickade i vilket fall som helst helt rätt och jag kände mig rätt liten då du precis lyckats avslöja en av mina största svagheter och där gick jag, bredvid människan som har bland det största egot på planeten Jorden. 

I vårat ganska vidriga prestigefyllda samhälle vi lever i idag, så känns det ganska tabuartat att ha dålig självkänsla. Det krävs nog en del för att kunna erkänna både för sig själv och för andra. Kanske uppfattas man som svag så fort man utlämnar något liknande. Men, förutom att föra mina gener vidare, tjäna pengar och vara kär så är ett av mina mål att bli just oövervinnerlig. Då självförtroende och självkänsla ligger på samma nivå. Jag har, till skillnad från många andra, en rätt stor fördel. För ni vet ju att jag har min vilja, min envishet, mitt självförtroende att tacka för att jag en dag kommer stå där, oövervinnerlig. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback