shut the fuck up people

Jag börjar bli så himmelens trött på denna ständiga diskussion om bilden media ger ut gällande kvinnan och dess kropp. Jag är så trött på dessa kommentarer så som "killar gillar att ha lite å ta i" för att försöka släta över hetsen, så trött på denna eviga diskussion om att media hetsar tjejer till ätstörningar och sänker deras självkänsla i botten, så trött på dom "naturligt smala" tjejerna som kommer med kommentarer som "men tänk på oss då" och så babblar dom på om att det är så synd om dom som blir tagna som "sjuka" bara för att vi har målat upp en bild av att alla smala människor numer har ätstörningar (eh, what?). Så trött på att vissa företag startar kampanjer i "protest" när klagomålen blivit för många och försöka leka duktiga, som om dom vore några jävla superhjältar bara för dom visar upp modeller i storlek 36 istället för 32. 

Fine, modellbranschen är ett fiasko för ja, det är fel att hetsa människor att gå ner i vikt eller förändra sitt utseende bara för att man ska passa in i någon sorts mall. Men vi alla har ändå förståelse för varför dom inte väljer att ha en 150 kilos modell i H&M-katalogen även fast alla nu plötsligt verka tycka att det borde vara så bara för att hela jorden plötsligt bestämt sig för att sätta sig på tvären och protestera, bara för att. 

Jag kan bara inte förstå varför vi har valt att dela upp oss människor i två lag, team tjock och team anorektiker. Fine, fetman ökar mer och mer för varje år världen över och ja, så gör även antalet människor med ätstörningar. Självklart borde det finnas en bakomliggande anledning till just varför men jag tror inte det är just media som är den största boven i dramat. Det är vi. Det är vi som dragit hela detta "media-fenomen" till det det är idag, det är vi som plötsligt delar in oss själva i två team, det är vi som hetsar varandra till träning, dieter och utseendefixering. Mycket möjligt kanske vi får allt ifrån media från början, men ingen har tvingat er att ta åt er.

Jag kan bara se på detta ur ett perspektiv, och det är mitt eget. Ja jag vet hur det är att känna ångest över allt ätbart och i panik vilja få ur sig det man precis svalt, jag vet hur det är att känna sig obekväm i sig själv, hur det är att bli kallad tjock och hur det är att ha en självkänsla liggandes och skramla på botten. Borde inte jag joina team tjock då och hata detta media babbel och posta bilder på bloggen av "kurviga kvinnor" och säga att "såhär ska en riktig kvinna se ut". Svar nej. Jag vill joina team hälsosam

Jag har storlek 38 på tröjor istället för 32. Jag har ingen kondition på elitnivå och än så länge tampas jag med 4&5kg hantlar på gymmet. Men, jag vet att jag kan klara av allt bara jag vill, jag älskar mat över allt annat och jag kan käka choklad en måndagseftermiddag om jag så känner för det. Jag kan, trots ett par kilo mer "än vad man borde ha när man är 170centimeter lång" känna mig vacker och gå med rak rygg genom stan. 

För vad är egentligen definitionen av ordet hälsosam? Det är inte hälsosamt att väga 150kg om man nu inte är muskelknutte och två meter lång. Det är inte hälsosamt att vara så pass underviktig att revbenen syns. Det är heller inte hälsosamt att enbart tänka negativa tankar om sig själv eller ha en sådan relation till mat att den ger en ångest istället för njutning. Definitionen av smal är inte detsamma som hälsosam, men man är heller inte ohälsosam så fort man är smal.

Dit jag vill komma är att skönhet till sist alltid kommer ligga i betraktarens ögon och bara för att någon inte är just din definition av skönhet ger det dig inte rätt till att klanka ner. Det är dina ord som gör ont, inte medias rubriker.

Bär med er att fokusera på lycka istället för utseendefixering, vi är ju faktiskt bara här en gång och DNA-lotteriet är omöjligt att vinna, ingen har ju lyckats hittills. Skapa er en rättvis bild av vad som är hälsosamt och förstå att det är en kombination av psyke och fysik. Låt ingen i detta universum trycka ner dig och få dig att känna dig otillräcklig, visa dig själv respekt och förstå att, om inte ens du själv kan tycka om dig, vem ska då göra det? Tjocka som smala, långa som korta, alla är vi vackra, bara det att vi inte tilltalar alla.

Trackback